کیپ شدن بینی نوزادن
علاوه بر باورهای غلط والدین که فکر میکنند، هر کودکی که تب میکند یا آبریزش بینی دارد و زیاد عطسه میکند، سرماخورده است، مشکل اساسیتر این است که هنوز بسیاری از والدین و به خصوص مادران نمیدانند که بهترین عکسالعمل در هنگام سرماخوردگی کودک چیست؛ هنوز بسیاری از مادران سرماخوردگی را با خیلی از بیماریهای عفونی اشتباه میگیرند و اقدام به درمان های خودسرانه میکنند؛ هنوز خیلی از والدین نمیدانند کی باید کودکشان را نزد پزشک ببرند؛ و بالاخره این که حتی نمیدانند کدام دارو برای فرزندشان مفید است و کدام نیست.
نمونه بارز آن استفاده از آنتیهیستامینها و شربتهای سرماخوردگی در کودکان است. به تازگی ، اداره نظارت بر مواد غذایی و دارویی اعلام کرد مصرف داروهای سرماخوردگی و ضدسرفه به خصوص آنتیهیستامینها با نسخه پزشک یا بدون آن، در کودکان کم سن به ویژه در کودکان زیر ۲ سال میتواند منجر به عوارض مرگبار شود.
در حالیکه هر کدام از این بیماریها درمان خاص خود را دارند، مادر با این تصور که کودکش سرماخورده، از داروهای سرماخوردگی برای کودکش استفاده میکند و همین امر منجر میشود که علاوه بر بهبود نیافتن کودک، مادر از داروهای دیگر با دوزهای شدیدتر استفاده کند که در نهایت تداخل دارویی و بدتر شدن وخامت بیماری را به همراه خواهد داشت.
گرفتگی و کیپ شدن بینی نوزاد یکی از شایع ترین علائم این بیماری است و خیلی از مادران برای باز کردن راه بینی کیپ شده نوزاد خود از قطرههای بینی بزرگسالان مثل فنیلافرین استفاده میکنند. این قطرهها تأثیری در باز شدن راه تنفسی نوزاد ندارند .
در این مواقع علاوه بر قطره فنیل افرین، مادر فکر میکند که می تواند کیپ شدن بینی نوزاد خود را با هر چیزی باز کند؛ مثلا بعضی از مادران شیر خود را داخل بینی کودک میریزند تا با این کار گرفتگی بینی و کیپ شدن بینی نوزاد را برطرف کنند، در حالیکه شیر چربی دارد و وقتی کودک نفس میکشد، این قطرات شیر وارد ریه می شوند و ذاتالریه ایجاد میکنند. علاوه بر این، شیر محیط مناسبی برای رشد میکروب است، درحالیکه بینی هم پُر از میکروب بوده و در این حالت زمینه برای تکثیر میکروب ها فراهم میشود. فنیلافرین هم عوارض زیادی برای کودک دارد که ما به هیچوجه استفاده از آنها را را در مورد رفع کیپ شدن بینی نوزاد توصیه نمیکنیم.
در مدت سرماخوردگی ما باید کیپ شدن بینی نوزاد را با استفاده از قطره بینی کلرورسدیم باز کنیم، چون قطرههای دیگر وابستگی به دارو ایجاد میکنند و ممکن است که حتی بعد از مصرف، بینی نوزاد بیشتر کیپ شود.
بررسیهای مختلف نشان داده که مصرف آنتیهیستامین در کودکان در این سنین هم منجر به بیقراری میشود و هم گاهی باعث میشود که کودک تشنج کند. علاوه بر این آنتیهیستامین ضربان قلب را بالا میبرد و خوابآلودگی ایجاد میکند. حتی دیده شده برای کودکان زیر ۲ سال شربت سرماخوردگی و آنتیهیستامین اصلا اثر ندارد.
خیلی از خانوادهها حتی از این داروها بهعنوان ضدسرفه استفاده میکنند. در حالیکه اصلا ما نباید سرفه را در نوزاد از بین ببریم. چون سرفه یک مکانیزم دفاعی است که ترشحات ریه را بالا میآورد و نوزاد دچار ذاتالریه نمیشود، اما اگر ما با استفاده از این داروها، سرفه را در نوزاد و کودک از بین ببریم، این ترشحات داخل ریه باقی مانده و ماندگاری بیماری را بیشتر میکند.
Comments are closed.