تهران، پاسداران، بوستان نهم، ساختمان مهـــر، پلاک ۱۳۳، طبقه ۵، واحد ۱۷

دکتر هادی سرمست / دسته‌بندی نشده / بوی بد بینی بعد از عمل را چگونه برطرف کنیم؟
۶ دقیقه
پیشگیری از بوی بد بینی بعد جراحی

بوی بد بینی بعد از عمل را چگونه برطرف کنیم؟

آنچه می خوانید...

بوی بد بینی بعد از عمل یکی از چالش‌های رایج برای افرادی است که به تازگی اقدام به جراحی بینی خود نموده‌‌اند. این وضعیت جزء عوارض عمل بینی یا رینوپلاستی محسوب می‌شود و غالبا بسیاری از افراد با آن مواجه می‌شوند. بوی بد ممکن است در اثر ایجاد خون در مجرای داخلی بینی احساس شود. این حالت متناسب با شدت و دلایل بروز، به کمک برخی اقدامات مختلف قابل درمان است. همچنین ممکن است پزشکان برخی نکات مراقبتی را به منظور کنترل و پیشگیری از بروز این مشکل ارائه کنند. 

بوی بد بینی بعد از عمل

بوی بد بینی بعد از عمل چه زمانی رخ می‌دهد؟

زمان ایجاد بوی بد بینی بعد از عمل بینی متناسب با دلایل بروز این وضعیت مختلف است؛ چراکه در برخی موارد ممکن است علت بوی بد ناشی از ایجاد عفونت در بینی بوده وس از یک هفته تا یک ماه از گذشت زمان جراحی، این بو احساس شود. در اکثر موارد تا دو هفته ابتدایی پس از عمل بوی بد بینی ایجاد می‌گردد تداوم یافتن آن بسته به عوامل مختلف متفاوت است.

علت بوی بد بینی بعد از عمل چیست؟

بوی بد بعد از عمل بینی معمولا با دلایل مختلفی ایجاد می‌شود و حتی ممکن است یک یا چند علت همزمان باهم در ایجاد این وضعیت دخالت داشته باشند. اصلی‌ترین دلایل بوی بد بینی بعد جراحی شامل موارد زیر است:

  • التهاب: یکی از رایج‌ترین دلایل ایجاد بوی بد بینی پس از جراحی، وجود التهاب در این ناحیه است. التهاب ناحیه بینی معمولا با دلایل مختلفی همچون عفونت‌ یا شدت برش‌های رخ می‌دهد و ممکن است متناسب با شدت آن، میزان بوی بد بینی به مرور افزایش پیدا کند.
  • عفونت: اگر مراتب جراحی و موارد بهداشتی به درستی رعایت نشود، احتمال ابتلا به عفونت در اثر جراحی بینی افزایش پیدا می‌کند. این وضعیت در نهایت منجر به ایجاد بوی بد در بینی می‌شود و حتی ممکن است لازم شود که بیمار حتما برای بهبود عفونت به پزشک خود مراجعه کند.
  • خونریزی: خونریزی از دیگر عوامل موثر در بروز بوی بد بینی پس از جراحی است و می‌توان گفت که جزء یکی از عوارض انجام رینوپلاستی محسوب می‌شود. در برخی موارد ممکن است این وضعیت به دلیل خونریزی در بینی اتفاق بیافتد یا حتی در اثر تجمع مقطعی مقادیری از خون در مجرای بینی، بوی بد ایجاد شده باشد.
  • وجود جسم خارجی: در صورتی که جسم خارجی در بخش داخلی بینی جا بماند، احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد و باعث ایجاد بوی بد در بینی می‌شود. این وضعیت معمولا نادر است اما به جا ماندن مقادیری از گچ یا تامپون در بروز این مشکل موثر هستند.
  • باقی ماندن بخیه: در صورتی که پزشک از بخیه‌های غیرجذبی برای بستن برش‌ها استفاده کند، احتمال باقی ماندن آن وجود دارد. این وضعیت ممکن است در نهایت باعث ایجاد عفونت در محل برش‌ها و احساس بوی بد در بینی شود.

بیشتر بخوانید: جراحی بینی نیمه فانتزی

علت بوی بد بینی بعد از عمل

احساس بوی خون در بینی بعد عمل

احساس بوی خون در بینی بعد از عمل یکی از رایج‌ترین وضعیتی است که بسیاری از افراد آن را تجربه کرده‌اند. تجمع لخته‌های خونی در محل برش‌ها و بخیه‌ها عمدا‌ترین دلیل برای بروز این مشکل است‌. همچنین خونریزی یا باقی ماندن مقادیری از خون خشک شده در بینی نیز می تواند در بروز این وضعیت نقش موثری داشته باشد.

برای رفع بوی بد بینی بعد عمل چه کنیم؟

در صورتی که با وضعیت بوی بد بینی بعد از عمل مواجه هستید، می‌توانید به کمک برخی اقدامات ساده به رفع این مشکل بپردازید. از جمله روش‌های ازبین بردن بوی بد بینی شامل موارد زیر هستند:

محلول آب و نمک:

یکی از راهکارهای موثر و ساده برای رفع بوی بد، شست‌و‌شوی بینی با محلول آب و نمک است‌. البته در دو هفته ابتدایی پس از جراحی از خیس کردن محل جراحی و اطراف بخیه‌ها خودداری کنید و برای انجام این روش حتما با پزشک خود در این باره مشورت نمایید. برای تمیز کردن بینی خود از گوش پاکن کمک بگیرید آنا توجه داشته باشید که لخته‌های تجمع یافته در داخل بینی را به داخل هدایت نکنید.

شست‌وشو با سرنگ:

از دیگر روش‌های ساده برای رفع بوی بد بینی، استفاده از محلول شست‌وشو و سرنگ برای پاک کردن مجرای بینی است. شما می‌توانید به کمک سرنگ محلول شست‌وشو را بالا بکشید و آن را درون سوراخ بینی خود بریزید و سپس آن را فین کنید. این فرآیند بهتر است زیر نظر پزشک انجام شود تا دفعات تکرار آن توسط او تعیین گردد.

پماد:

در برخی موارد ممکن است پزشک برای ضدعفونی کردن و کاهش مشکلات ناشی از ابتلا به عفونت پس از جراحی بینی اقدام به تجویز پمادهای مخصوص را داشته باشد. بهتر است که بیماران از پماد باتوجه به دستورالعمل‌های پزشک خود مصرف داشته باشند و از استفاده خودسرانه اجتناب کنند.

مصرف آنتی بیوتیک:

در موارد حادتر که بیمار با دلایلی همچون عفونت‌ دچار این اختلال شده باشد، پزشک مصرف آنتی‌بیوتیک را تجویز خواهد کرد. دوره مصرفی آنتی‌بیوتیک توسط پزشک تعیین می‌گردد و بیمار باید از قطع یا مصرف خودسرانه آن خودداری کند.

بیشتر بخوانید: مشکلات تنفسی بعد از جراحی بینی

تا چه زمانی بعد از عمل بوی بد بینی باقی می‌ماند؟

یکی از پرسش‌های رایج بسیاری از بیماران این است که بوی بد بینی بعد از عمل تا چه مدت باقی می‌ماند؟ به طور کلی این وضعیت حداقل ۴ هفته و حداکثر ۶ هفته تداوم پیدا می‌کند و در نهایت ازبین می‌رود. در صورت افزایش مدت زمان احساس بوی بد بینی از جراحی، ممکن است لازم شود که به پزشک معالج خود مراجعه‌ کنید تا دلایل اصلی بروز این وضعیت شناسایی شود و اقداماتی برای رفع آن مد نظر قرار گیرد.

برای کنترل و پیشگیری بوی بد بینی بعد جراحی چه کنیم؟

روش‌های زیر برای کنترل و پیشگیری از بوی بد بینی بعد از عمل تأثیر بسیار زیادی دارند:

  • شست‌وشوی هر گونه زائده یا باکتری موجود در بینی متناسب با دستورات پزشک و در زمان مناسب
  • استفاده از اسپلینت تا سه هفته پس از عمل
  • کاهش تجمع مخاطی به کمک استفاده از محلول پراکسید هیدروژن
  • توجه به نکات مراقبتی پزشک و عدم وارد کردن فشار به محل برش‌ها
  • خودداری از فین فین کردن مداوم

نتیجه گیری

بوی بد بینی بعد از عمل ازجمله عوارض رینوپلاستی محسوب می‌شود که مدت زمان بروز آن متناسب با شرایط بیمار متفاوت خواهد بود. این وضعیت معمولا در دو هفته ابتدایی پس از جراحی رخ می‌دهد و تا حداکثر ۶ هفته تداوم پیدا می‌کند. استفاده از محلول شست‌وشو، محلول آب و نمک و رعایت نکات مراقبتی پزشک نقش بسزایی در بهبود شرایط بیمار ایفا می‌کند. همچنین توجه به دستورات پزشک پس از انجام این جراحی در پیشگیری از بروز این مشکل موثر خواهد بود.

دکتر هادی سرمست

دکتر هادی سرمست

جراح پلاستیک بینی و صورت - متخصص گوش و گلو و بینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − 7 =