تهران، پاسداران، بوستان نهم، ساختمان مهـــر، پلاک ۱۳۳، طبقه ۵، واحد ۱۷

دکتر هادی سرمست / جراحی بینی / پیشگیری و درمان سینوس ها
۶ دقیقه

پیشگیری و درمان سینوس ها

آنچه می خوانید...

سرماخوردگی و آنفلوآنزا، حساسیت و انحراف تیغه بینی، همگی در بروز این اختلال نقش دارند. درد، تب ، ترشحات بینی و حلق از علائم مشخص ابتلا به سینوزیت است.

معرفی سینوس های صورت:

سینوس فکی

در زیر چشم و استخوان گونه قرار دارد. سینوزیت فکی منجر به ایجاد درد و فشار در گونه ها می شود و اغلب با دندان درد و سردرد نیز خود را نشان می دهد.
سینوس پیشانی: در بالای چشم قرار دارد. این سینوس ها بعد از ۷ سالگی ایجاد می شوند و اگر تبدیل به سینوزیت گردند، درد و احساس فشار در بالای چشم پدید می آید.
سینوس پرویزنی: بین چشم و بینی قرار دارد و تبدیل آن به سینوزیت منجر به درد و فشار بین بینی و چشم ها می شود.
سینوس شب پره ای: در پشت استخوان جمجمه و زیر غده هیپوفیز واقع شده است و تبدیل آن به سینوزیت منجر ه درد و فشار پشت چشم ها می گردد.

 علائم احتقان سینوس ها

فشار و درد در صورت، احتقان یا گرفتگی بینی، تب پایین بین ۹ تا ۱۰۰ درجه فارنهایت، بوی بد دهان، درد در دندان های بالایی، از علائم مشخص کننده احتقان سینوس ها هستند.

آیا هر سرماخوردگی‌ای منجر به سینوزیت می‌شود؟

باید گفت سینوزیت مثل سرماخوردگی است، با این تفاوت که سرماخوردگی بعد از یک هفته خوب می‌شود، ولی سینوزیت خیر. سرماخوردگی‌ای که بعد از ۵ الی ۶ روز به جای بهتر شدن، بدتر شود، ممکن است نشان دهنده ی عفونت سینوس ها باشد.
ما به این عفونت، “سینوزیت حاد” می‌گوییم؛ یعنی بیمار از قبل هیچ مشکلی نداشته و با یک‌بار سرماخوردگی شدید دچار سینوزیت شده ‌است. به‌ طور کلی شمار کمی از سرماخوردگی ‌ها به سینوزیت منجر می‌شوند.

در چه مواردی باید به پزشک مراجعه کرد؟ 

اگر علائم سرماخوردگی بیش از ۱۰ تا ۱۴‌روز طول بکشد یا به‌تدریج بدتر شود؛ با سردرد شدید همراه باشد؛ ورم صورت یا تغییرات چشمی ظاهر شود؛ درد صورت بیش از ۲ تا ۴ روز باقی بماند؛ تب بالای ۳۸‌ درجه بیشتر از سه روز ادامه یابد؛ ترشحات بینی پس از گذشت ۵ تا ۷ روز از شروع سرماخوردگی، زرد یا سبز رنگ شود؛ ترشحات، از ابتدای سرماخوردگی زرد یا سبز رنگ باشد و بیش از ۷ تا ۱۰ روز ادامه یابد؛ ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از برطرف شدن سایر علائم، سرفه همچنان باقی بماند، به‌ویژه اگر خلط دار باشد و گوش درد (به‌ ویژه گوش درد یک طرفه) بیش از یک روز باقی بماند، در این صورت بیمار باید حتما به پزشک مراجعه کند.

پیشگیری: مراقبت ساده از سینوس ها

شما می توانید بسیاری از مشکلات سینوس را با استفاده از رطوبت و گرما کاهش دهید. مراقبت های سینوس شامل این موارد هستند:
یک لیف حمام مرطوب و گرم را روی صورت، چشم و بینی خود، چند بار در روز قرار دهید. این کار برای نرم کردن ترشحات و گرم کردن هوای داخل سینوس ها مفید است و منجر به کاهش فشار و درد می شود.
استفاده از شستشو دهنده های درون بینی مفید است. مطالعات نشان می دهد که مخلوطی از آب نمک غلیظ و جوش شیرین (بی کربنات)، منجر به خارج شدن راحت تر چرک و موکوس می شود.
نوشیدن مقدار زیادی مایعات برای هیدراته بودن، ضروری است.
اجتناب از الکل و کافئین برای جلوگیری از خشک شدن سینوس ها مهم است.
استنشاق بخار مرطوب برای نرم کردن مخاط توصیه می شود.
استفاده از ژل های مرطوب کننده در داخل سوراخ های بینی برای از بین بردن حالت خشکی آن مفید است. سعی کنید از ژل هایی استفاده نمایید که حاوی اکالیپتوس، منتول یا اسانس نعناع یا میخک است.
قرار دادن دستگاه بخور در اتاق خواب به هنگام خواب ضروری است. این راهکار برای جلوگیری از رشد باکتری ها توصیه می شود.
دور ماندن از دود و آلودگی هوا بسیار نکته مهمی است زیرا آلودگی به مژک ها آسیب می رساند.
نرمش روزانه به مدت ۲۰ دقیقه، باعث افزایش جریان خون در بدن و سینوس ‌ها می‌ شود و از تورم منافذ آنها می ‌کاهد.
اگر آنتی بیوتیک توسط پزشک تجویز شد، باید تا زمان کامل اتمام، آنها را استفاده کرد.
بسیاری از سردردهای سینوسی با روش های بالا به طور کامل از بین می رود اما آکادمی آمریکایی گوش، حلق و بینی توصیه کرده بزرگسالان در موارد خاص باید به پزشک مراجعه کنند مثلا اگر علائم سینوزیت بیش از ۱۰ روز به طول انجامید، فرد مبتلا به آسم و یا آلرژی بود.
وقتی هدف از درمان باز کردن راه ارتباطی بین سینوس و حفره بینی است، استفاده از ضد احتقان‌ های موضعی یا عمومی می ‌تواند کمک‌ کننده باشد.
ممکن است بسته شدن راه ارتباطی، بر اثر آلرژی باشد که در این مواقع استفاده از داروهای ضدآلرژی مناسب است.
زمانی که نشانه‌ هایی از عفونت سینوس ‌ها وجود دارد باید از آنتی ‌بیوتیک ‌ها استفاده کرد.

سینوزیت حاد متناوب هم داریم؟

این هم یکی از انواع دیگر سینوزیت‌هاست؛ به این ترتیب که فرد دچار سینوزیت حاد می‌شود و پس از مصرف دارو نیز بهبود می‌یابد، ولی بعد از سه الی چهار ماه دوباره دچار عفونت سینوس می‌شود که درمان این نوع سینوزیت از انواع دیگر آن مشکل‌تر است.

سردردهای ناشی از سینوزیت را چطور باید از سردردهای میگرنی یا سردردهای معمولی تشخیص داد؟
اکثر سینوزیت‌ها سردرد ایجاد نمی‌کنند و سردردهای سینوسی- همان‌هایی که مردم اغلب به این نام از آنها یاد می‌کنند- اغلب میگرن یا سردرد‌های غیرسینوسی هستند و با آنتی‌بیوتیک هم بهبود نمی‌یابند. به‌خصوص سینوزیت مزمن اصلا سردرد ندارد. در سینوزیت حاد نیز اغلب گونه‌های فرد دردناک می‌شود تا سر او. این سردرد‌ها به راحتی با مسکن و با استراحت خوب می‌شوند و اصلا عفونی نیستند.

سینوزیت مزمن چطور؟

این را هم درباره علائم سینوزیت باید اضافه کنم که اکثر سینوزیت‌ها عارضه بینی دارند. گرفتگی بینی ، آبریزش، گاهی اوقات فشارهای داخل سینوس و حفره‌های صورت، سردرد، از دست دادن حس چشایی و در بیشتر مواقع در اطفال بوی بد دهان ممکن است از علائم سینوزیت باشند.
در برخی موارد کاهش حس بویایی و احساس مزه ی بد در گلو همراه با ترشحات چرکی پشت گلو هم وجود دارد و حتی ممکن است فرو بردن ترشحات در کودکان به تهوع و استفراغ منجر شود. اما اگر این علائم بیش از ۱۲ هفته طول بکشند، یعنی بیمار علی ‌رغم داروهایی که استفاده کرده بهبود نیابد، در این صورت سینوزیت او مزمن شده است.

دکتر هادی سرمست

دکتر هادی سرمست

جراح پلاستیک بینی و صورت - متخصص گوش و گلو و بینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + دوازده =