یکی از عملهای زیبایی که انجام آن در میان مردم کشورهای مختلف و بهخصوص ایرانیان رایج شده، عمل جراحی بینی است.این جراحی معمولاً با هدف رفع مشکلات تنفسی و زیبایی بیشتر صورت، انجام میگیرد. سوانح مختلف، نواقص مادرزادی و ویژگیهای ژنتیکی بر ظاهر بینی مؤثرهستند و هر کدام میتوانند دلیلی برای مراجعه افراد به پزشک برای انجام جراحی بینی باشند. افراد زیادی برای از بین بردن مشکلات تنفس از طریق بینی و یا خروپف کردن در خواب به پزشکان مراجعه میکند. علت اصلی این مشکلات معمولاً انحراف بینی است که با عمل جراحی بهسادگی درمان میشود.
با توجه به تقاضای زیاد برای انجام این جراحی، ما هم تصمیم گرفتیم تا در این مقاله نکات قابلتوجه و مفیدی را در اختیار شما قرار داده و توضیحاتی را دراینباره ارائه نماییم.پس اگر شما هم به فکر عمل جراحی انحراف بینی هستید و یا میخواهید تا در این زمینه اطلاعاتی به دست آورید، مقاله ما را تا انتها دنبال کنید.
ساختار تیغه بینی چگونه است؟
تیغه میانی بینی یا سپتوم، با ضخامتی در حدود یک یا دو میلیمتر، دو حفره آن را به دو قسمت مساوی تقسیم میکند و مانند یک صفحه حائل میان این دو قسمت عمل مینماید. جنس این تیغه در بخش جلویی از غضروف و در بخش بالایی از استخوان است.
خونرسانی به این بخش از طریق پوشش مخاطی نازکی انجام میشود که روی تیغه قرارگرفته است و تأثیر مهمی بر حس بویایی ما نیز دارد. انحراف تیغه بینی به چپ یا راست، در افراد زیادی شایع بوده و جالب است بدانید که این افراد همیشه گرفتگی را در یک سمت بینی خود احساس نمیکنند. بلکه ممکن است آن را به هر دو سمت بینی یا حتی به سمت مقابل، نسبت دهند. مشکلات تیغه بینی طی عمل جراحی بینی قابل اصلاح می باشد.
انحراف تیغه بینی
بسیاری از افراد از خروپف کردن در خواب، گرفتگی بینی، عفونت سینوسها و .. رنج میبرند که در اکثر موارد این مشکل، به انحراف بینی و ساختار نامتناسب آن برمیگردد. کسانی که دچار انحراف بینی هستند، معمولاًحفرههای بینی خشکی دارند و در برخی از موارد سطح تیغه بینی آنهاخشکشده که احتمال خونریزی بینی را افزایش میدهد. تنفس با بینی و از طریق هر دو سوراخ آن برای این افراد سخت است و گاهی باعث بروز سردرد در آنهامیشود.
مشکل انحراف بینی میتواندبهصورت مادرزادی و یا به دلیل تغییر شکل در دوران نوزادی فرد ایجاد شود. همچنین برخی از آسیبها نظیر ضربههای شدید میتواند سبب شکستگی و بد جوش خوردن و درنتیجه انحراف بینی شود. پزشکان تشخیص این مشکل را با انجام آندروسکپی و سیتیاسکن انجام میدهند. این مشکل در بسیاری از افراد مشاهدهشده و در موارد زیادی با عمل جراحی رفع میشود. البته در این خصوص باید به این نکته توجه داشت که انجام عمل جراحی برای همه افراد توصیه نمیشود و در اکثر موارد مشکل خاصی را ایجاد نمیکند.
سن مناسب برایسپتوپلاستی بینی
عمل انحراف بینی و یا هر عمل دیگر بر روی این عضو، باید زمانی انجام شود که رشد بدن فرد کامل و متوقفشده باشد. این سن برای زنان بعد از ۱۵ سالگی و برای مردان، بعد از ۱۶ سالگی خواهد بود. به همین دلیل است که پزشکان، دستور انجام عمل برای افراد با سن پایین را صادر نمیکنند. چراکه امکان تغییر شکل بینی به دلیل ادامه رشد بدن و یا حتی بروز برخی از عوارض در فرد وجود دارد.
آمادگی لازم برای عمل سپتوپلاستی بینی
- انتخاب یک پزشک متخصص
تا حد امکان پزشکی را برای انجام این عمل انتخاب کنید که تخصص کافی در زمینه عمل جراحی بینی و تجربه انجام عمل بر روی افراد مختلف با شرایط گوناگون را داشته باشد. یک پزشک خوب باید با رعایت موارد ایمنی، بهداشت و استانداردها، شما را از عوارض و مشکلات احتمالی انجام عمل، مصون نگه دارد و با بررسی شرایط جسمی و روحی شما، بهترین زمان را برای انجام این کار تعیین کند.
- سوابق پزشکیتان را به پزشکارائه دهید
اگر قبلاً تجربه عمل جراحی خاصی داشتهاید و یا به مشکلات قلبی، عروقی، فشارخون، حساسیتهای دارویی و مشکلاتی ازایندست، دچار هستید، حتماً پزشک خود را مطلع نمایید. انجام عمل جراحی بینی برای ۲ ماه بعد از زایمان، مانعی نخواهد داشت.
- انجام مشاوره
یکی از مهمترین اقدامات، پیش از انجام عمل زیبایی آن است که بدانید شما یک کاندید مناسب برای انجام عمل هستید و آمادگی لازم برای آن را دارید یا خیر. بهترین کار برای دانستن این موضوع، مراجعه به یک مشاور حاذق و باتجربه است. شرکت در یک جلسه مشاوره میتواند شما را از سردرگمی خارج کند و به شما در تصمیمگیری بهتر، یاری برساند.
در این جلسه، مشاور از شما هدفتان از انجام عمل را جویا میشود و با بررسی شرایط روحیتان متوجه خواهد شد که آیا شما شرایط مناسب و آمادگی ذهنی لازم برای انجام این عمل را دارید یا خیر. بررسی سوابق پزشکی، کیفیت پوست و حساسیتهای احتمالی شما ازجمله مواردی است که در این جلسه انجام میگردد.
- غذاهای مناسب مصرف کنید
به مدت ۲۴ ساعت قبل از انجام جراحی، خوردن میوهها و غذاهای اسیدی مانند پرتغال و آبلیمو و … را متوقف کنید. از خوردن غذاهای دیر هضم و سنگین اجتناب کرده و خوراکیهای تند را از منوی غذاییتان حذف کنید.
عمل جراحی انحراف بینی چگونه انجام میشود؟
اگر عمل جراحی بهقصد زیبایی بیشتر چهره انجام شود، رینوپلاستی و اگر برای از بین بردن انحراف استخوان بینی انجام گردد، سپتوپلاستی، نامیده میشود.بهطورکلی، انجام سپتوپلاستی در چند مرحله انجام میگیرد، پس از مراجعه به پزشک و مشخص شدن نیاز شما به عمل جراحی، نوبت و تاریخ شما برای انجام این کار تعیینشده و شما به یک مرکز جراحی یا بیمارستان، ارجاع داده خواهید شد.
- بیهوشی
این عمل بنا به نوع و پیچیدگی جراحی میتواند با بیهوشی کامل یا موضعی انجام شود.عمل بینی معمولاًبهصورت سرپایی انجامشده و در برخی از موارد نیاز به بستری تا یک روز خواهد داشت.
- انجام عمل
در ابتدا پزشک یک برش در داخل بینی ایجاد میکند تا بتواند به استخوان و غضروف بینی دسترسی داشته و کار خود را آغاز کند. با این کار، بافت و پوست بینی جداشده و بعد از اتمام جراحی بر روی ساختار جدید بینی، پیوند میخورد. در اینجا است که نوع پوست بینی بر زمان و نحوه جذب آن مؤثر خواهد بود.
به دلیل ایجاد برش در داخل بینی، محل عمل در اکثر مواردغیرقابل تشخیص است.در برخی از افراد، بخشی از غضروف از بدن بیمار به استخوان بینی پیوند داده میشود و در مواردی دیگر ممکن است از مواد مصنوعی برای انجام این پیوند استفاده شود.در سپتوپلاستی، لایههای مخاطی بینی کنار زده شده و ضمن ترمیم بخش مورد نظر، توربین های بینی نیز اصلاح و مرتب میشوند.
روش قدیمی که در گذشته برای جراحی انحراف بینی انجام می شد، تخلیه محتویات زیرین بخش مخاطی و غضروف بود که اغلب منجر به ایجاد افتادگی در نوک بینی و یا فرورفتگی آن می شده و در حال حاضر منسوخ شده است.
-
آتل بندی
آتلی که بعد از اتمام عمل بر روی بینی قرار میگیرد، از آن محافظت کرده و مانع از تغییر شکل بینی خواهد شد. آتل مورد استفاده معمولاً تا یک هفته بر روی بینی باقی خواهد ماند.
روش های انجام عمل بینی
بهطورکلی دو روش باز و بسته برای انجام جراحی بینی در نظر گرفته میشود. در بخش قبل بیان شد که برش هایی در داخل بینی ایجاد میشود تا دسترسی به اسکلت درونی بینی میسر شود. این نوع جراحی، جراحی بسته است. این نوع عمل معمولاً سبکتر است و زمان انجام آن، کوتاهتر خواهد بود. به علاوه این که میزان ورم و کبودی درآن، کمتر مشاهده میشود.
اما در روش جراحی باز، برش در بخش بیرونی و در بین سوراخهای بینی ایجاد میشود. این برش ظریف، باعث جدا شدن پوست بینی از اسکلت آنمیشود و امکان دسترسی به استخوان و غضروف آن را برای پزشک فراهم میکند. این روش بهطورمعمول برای انجام عملهای سخت در نظر گرفته میشود تا امکان مشاهده بهتر و تسلط بیشتر پزشک برای قرار دادن پروتزها و گرافتهای استخوانی و غضروفی، ایجاد شود.
کدام نوع عمل بهتر است؟
حقیقت این است که هر کدام از انواع عملهای جراحی بینی، ویژگیهای خاص خود را دارند و پزشک شرایط مختلفی را برای انتخاب هر کدام از آنها در نظر میگیرد.
روش بسته بیشتر برای افرادی توصیه میشود که عمل جراحی سبکتر و در حد جراحی محدود به قوز و انحناء در بینی خود دارند.
مراقبت های بعد از سپتوپلاستی
بعد از عمل، خوب استراحت کنید و مواردی که در ادامه به شما گوش زد میشود را جدی بگیرید.
-
استفاده از کمپرس سرد
برای رفع کبودی و ورم در صورت، می توان از کمپرس سرد استفاده کرد. این کار سرعت بهبود را بالاتر برده و احساس بهتری به بیمار خواهد داد.
-
عدم انجام فعالیت های سخت
سعی کنید تا چند روز بعد از عمل از خم کردن سر خود پرهیز کرده و تا جای امکان، سرتان را مستقیم و بالا نگه دارید و از تکانهای شدید و ورود ضربه به بینی خود حتماً جلوگیری کنید. البته نگران نباشید، چون بعد از گذشت این مدت می توانید فعالیتهای عادی خود را انجام دهید.
-
غذاهای سبک و مقوی بخورید
منظور ما از غذاهای سبک، غذاهای زود هضمی است که نیاز به جویدن زیاد ندارند و بهتر است حداقل تا یک هفته از خوردن غذاهایی که به جویدن طولانی مدت نیاز دارند، پرهیز کنید. تا حد امکان از خوردن غذاهایی که ممکن است خارش یا تحریک پوست را در پی داشته باشند، اجتناب کنید.
خوردن آب انبه و آناناس برای چند روز بعد از جراحی، توصیه میشود. همچنین غذاهای حاوی ویتامین C و زینک به بهبود سریعتر زخم کمک خواهد کرد. در روزهای بعد از انجام عمل جراحی، خوردن مواد غذایی حاوی ویتامین A مانند گوشت، سبزیجات و لبنیات را فراموش نکنید.
-
رژیم غذاییتان را متوقف کنید
بدن شما بعد از عمل جراحی به مواد مقوی و غذای کافی نیاز خواهد داشت. پس حداقل تا دو هفته بعد از جراحی، رژیم خود را متوقف کرده و به تامین نیاز بدنتان بپردازید. البته بهتر است در این رابطه با یک مشاور تغذیه، صحبت کنید.
-
مصرف داروها و آنتیبیوتیک ها
توصیههای پزشکتان را جدی بگیرید و تا حد امکان ارتباط خود را تا زمان بهبودی کامل با او حفظ کنید. داروها و بهخصوص آنتیبیوتیک هایی که برایتان تجویز شده است را مطابق با دستور پزشک، مصرف کنید و از تماس اشیاء و دستهای آلوده به محل جراحی، خودداری نمایید.
-
اجتناب از مصرف برخی از داروها
مصرف برخی از داروها میتواند باعث افزایش زمان بهبود و عوارض جراحی شود. بهعنوانمثال آسپرین و پروفن احتمال افزایش خونریزی را بالاتر میبرند و بهتر است مصرف آنها را پیش از انجام عمل جراحی قطع کنید. بنابراین اگر دارویی را مصرف میکنید، حتماً به پزشک تان اطلاع دهید.
-
دوری از رطوبت
سعی کنید تا زمانی که پانسمان بر روی صورتتان وجود دارد، از مرطوب کردن آن جلوگیری کنید.