تهران، پاسداران، بوستان نهم، ساختمان مهـــر، پلاک ۱۳۳، طبقه ۵، واحد ۱۷

دکتر هادی سرمست / جراحی زیبایی / درمان جای جوش و آکنه
۷ دقیقه

درمان جای جوش و آکنه

آنچه می خوانید...

غالباً گفته می‌شود که جای جوش برای همیشه باقی می‌ماند. جای جوش یا اسکار یک تورفتگی دائمی در پوست است که به دلیل جراحات وارده مانند جوش‌ها ایجادشده است. آسیب‌دیدگی یا جراحت باعث تورمی می‌شود که به بافت پوست اطراف آسیب می‌رساند. فشار دادن و بازی کردن و کندن جوش که وسوسه‌انگیز هم هست باعث می‌شود که واکنش التهابی شدت یافته و احتمال باقی ماندن جای جوش روی پوست افزایش یابد. شما نمی‌توانید جای جوش را از بین ببرید اما می‌توانید آن را اصلاح‌کرده و صاف کنید یا یک جای جوش را با جای جوش دیگر که راحت‌تر مخفی می‌شود جایگزین کنید. اگر شما آکنه‌های التهابی شدید دارید که نودول ها و کیست‌های عمیقی دارند (در مردان شایع‌تر است)، به پزشک مراجعه کرده و برای درمان آکنه اقدام کنید تا از ایجاد جای جوش روی صورت شما پیشگیری شود.

جای جوش‌های مکرر معمولاً قرمز بوده که جلب‌توجه زیادی می‌کند. اگر شما جوش می‌زنید و از ایجاد جای جوش‌های عمیق و تورفته که باعث ایجاد گودی و لایه‌های نارنجی‌رنگ روی پوست شما شده است، ناراحت هستید می‌توانید از برخی روش‌های درمانی برای کاهش آن استفاده کنید. بااینکه درمان جوش‌ها می‌تواند ایجاد آکنه را کاهش دهد، ولی با استفاده از برخی روش‌های درمانی می‌توان جای جوش‌های باقی‌مانده را نیز به حداقل رساند.

 متخصصین پوست برای رفع و درمان جای جوش در صورت و بدن روش‌های مختلفی را ارائه می‌دهند که تاکنون نتایج مؤثر و چشم‌گیری را به همراه داشته است. این روش‌های درمانی شامل لیزر، تزریق ژل و چربی و جراحی می‌باشد. در صورت تمایل به دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های ۲۲۷۹۳۰۲۵ و ۴۴۷۶۳۱۱۰ تماس حاصل نمایید. متخصصین ما آماده ارائه مشاوره به شما هستند.

انواع جای جوش


 

n2

 

 جای جوش به شکل نوک یخ خردکن (آیس پیک) این نوع از جای جوش صورت که متداول است معمولاً عمیق، بسیار باریک و فرورفته در لایه درم است. شکل این جای جوش مانند ضرباتی است که توسط یک یخ خردکن به پوست واردشده باشد و به همین دلیل این نام برای این نوع جای جوش انتخاب‌شده است. برخی از این نوع جای جوش بزرگ‌تر بوده و برخی مانند یک منفذ بازمی‌مانند.

جای جوش به شکل واگن باری (بوکسار) جای جوش بوکسار معمولاً گرد بوده یا بیضی‌شکل است و با شیب عمودی در پوست فرورفته است. این نوع جای جوش پهن‌تر از جای جوش‌هایی که شبیه نوک یخ خردکن هستند می‌باشد. این نوع از جای جوش شبیه جای آبله‌مرغان بوده و معمولاً روی گونه‌ها دیده می‌شوند.

جای جوش به شکل غلتک نورد (رولینگ) این نوع جای جوش باعث ایجاد موج روی پوست می‌شوند. این جای جوش‌ها به‌مرور پهن‌شده و ظاهر آن‌ها سطحی است.

جای جوش هایپر تروفیک (اسکار کلوئیدی) جای جوش هایپرتروفیک در سطح پوست ایجادشده و بافت محکمی دارد. این نوع از جای جوش معمولاً در کمر و قفسه سینه ایجاد می‌شود اما ممکن است در صورت و گردن نیز ایجاد شود و به‌مرورزمان سایزان کاهش می‌یابد. اسکارهای کلوئیدی یک نوع از جای جوش هایپرتروفیکی هستند.

 درجه‌بندی جای جوش


جای جوش درجه ۱

اولین درجه جای جوش تغییرات ماکولار است که به‌اندازه جوش‌های دیگر از دور مشخص نیست ولی ازنظر رنگ متمایز است. ممکن است رنگ این نوع جای جوش قرمز، سفید یا قهوه‌ای مایل به مشکی باشد

جای جوش درجه ۲

این درجه از جای جوش شامل جای جوش‌هایی می‌شود که از فاصله ۵۰ سانتی‌متری به بعد قابل‌دیدن نیستند و به‌وسیله آرایش می‌توان آن‌ها را به‌راحتی استتار کرد یا به‌وسیله سایه موهای ریش در مردان یا موهای قسمت‌های دیگر بدن (به‌غیراز صورت) پوشیده می‌شود.

جای جوش درجه ۳

این شکل از جای جوش از فواصل بیش از ۵۰ سانتی‌متری هم قابل‌دیدن هستند و به‌راحتی نمی‌توان آن‌ها را به‌وسیله آرایش پوشاند یا به‌وسیله سایه موی ریش در مردان مخفی نمی‌شوند.

جای جوش درجه ۴

این نوع جای جوش از جای جوش‌های هایپرتروفیک یا آتروفیک بوده که از فواصل بیش از ۵۰ سانتی‌متری دیده‌شده و به‌راحتی نمی‌توان آن‌ها را به‌وسیله آرایش مخفی کرد.

درمان جای جوش


 درمان‌های موضعی

n3

بر اساس نظر آکادمی تخصصی پوست آمریکا، درمان‌های موضعی ظاهر جای جوش را کاهش می‌دهد اما آن‌ها را از بین نمی‌برد. انواع داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک و داروهای تجویزی برای کاهش ظاهر جای جوش و تغییر رنگ‌های پوستی وجود دارد. با پزشک در مورد این‌که کدام دارو برای شما مناسب است مشورت کنید.

اگر جای جوش‌های شما شدید و برآمده است، ممکن است لازم باشد که از کرم‌های موضعی تجویزی استفاده کنید. ترتینوئین به کاهش سایز جای جوش و کاهش خارش و درد آن کمک می‌کند. کورتیکواستروئیدها یکی دیگر از داروهایی هستند که متخصص پوست برای کاهش و رفع جای آکنه تجویز می‌کند. استفاده از هر دو دارو باعث کاهش بیشتر جای جوش می‌شود.

 لیزر

n4

برای بیمارانی که دیگر جوش فعالی روی پوست خود ندارند لیزر درمانی برای کاهش و رفع جای آکنه گزینه مناسبی است. با کمک لیزر، ظاهر جای جوش کاهش‌یافته و بافت پوست بازسازی‌شده هموار می‌شود. پزشک برای آن دسته از بیمارانی که از راکوتان استفاده می‌کند توصیه می‌کند که تا ۶ ماه پس از پایان مصرف دارو صبر کنند و سپس لیزر درمانی را برای از بین بردن جای جوش به کار ببرند.

در روز درمان به بیماران داروهای مسکن ضد درد داد می‌شود تا احساس راحتی بیشتری داشته و درمان آن‌ها راحت‌تر انجام شود. لیزر درمانی برای بیشتر بیماران قابل‌تحمل بوده و آن‌ها می‌توانند بلافاصله پس از درمان به فعالیت‌های روزمره خود بپردازند.

تزریق ژل

n5

کلاژن یا مواد و ژل‌های تزریقی دیگر نیز برای درمان جای جوش صورت به‌کاربرده می‌شوند. در ابتدا جای جوش کشیده شده و سپس با این فیلرها پر می‌شود. این محصولات برای بیمارانی که جای جوش، جای آبله‌مرغان یا جای زخم‌های عمل قبلی شدیدی روی پوست خوددارند مناسب است. این‌یک روش درمانی است که به‌سرعت در مطب انجام می‌شود و ناراحتی زمان بستری بسیار کوتاهی دارد.

تزریق چربی

n6

 

در فرایند انتقال چربی اتولوگ، چربی از یک قسمت از بدن خود بیمار برداشته‌شده و سپس در پوست وی تزریق می‌شود. چربی زیر سطح پوست رفته و تورفتگی‌های ناشی از وجود جای جوش را از بین می‌برد. این روش برای ترمیم جای جوش‌های عمیق ناشی از ابتلا به آکنه ندولوکیستیک به‌کاربرده می‌شود. ازآنجاکه ممکن است چربی پس از مدتی جذب پوست شود برای حفظ نتایج درمان باید تزریق تجدید شود.

پلاسمای غنی‌شده با پلاکت (پی آر پی)

n7

پلاسمای غنی‌شده با پلاکت با استفاده از خون تلخیص شده و تغلیظ شده خود بیمار به جوان‌سازی پوست و بافت زیران کمک می‌کند. تزریق پی آر پی فرایند طبیعی بهبودی را تسریع کرده و بافت را ترمیم می‌کند بنابراین جای جوش و رنگ پوست درمان می‌شود. پلاسمای غنی‌شده با پلاکت در سه جلسه درمانی به فواصل ۶ تا ۱۲ هفته‌ای انجام می‌شود نتیجه به‌کارگیری این روش درمانی جوان‌سازی پوست بوده که اثر آن تا ۱۸ ماه باقی می‌ماند. زمانی که تزریق پی آر پی همراه با جوان‌سازی پوست با لیزر انجام شود تولید کلاژن پوست را تقویت می‌کند.

 عمل جراحی برداشتن پانچ

عمل جراحی برداشتن پانچ برای افرادی که جای جوش‌های آن‌ها از نوع نوک یخ خردکن است و به‌وسیله لیزر درمانی بهبود نیافته‌اند مناسب است. در این عمل، جای جوش به کمک عمل جراحی برداشته می‌شود و یک تکه از پوست از قسمت دیگری از بدن برداشته‌شده و روی این قسمت کشیده می‌شود و سپس زخم آن توسط بخیه بسته می‌شود.

سابسیژن

سابسیژن عملی است که در آن با استفاده از یک سوزن که در زیر اسکار فرو می‌رود، فیبر زیر جای جوش که آن را پایین نگه‌داشته است قطع‌شده و محل اسکار بالا می‌آید.

 

دکتر هادی سرمست

دکتر هادی سرمست

جراح پلاستیک بینی و صورت - متخصص گوش و گلو و بینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 2 =