تهران، پاسداران، بوستان نهم، ساختمان مهـــر، پلاک ۱۳۳، طبقه ۵، واحد ۱۷

دکتر هادی سرمست / جراحی پلک / شناسایی علل و درمان افتادگی پلک در کودکان
۵ دقیقه
افتادگی پلک در کودکان

شناسایی علل و درمان افتادگی پلک در کودکان

آنچه می خوانید...

اهمیت به سلامت افراد باید از نخستین روزهای زندگی آغاز شود که این امر با شناخت پدران و مادران از انواع بیماری‌های شایع بین نوزادان و کودکان و شناسایی علائم و روش درمان آن‌ها امکان‌ پذیر است. یکی از بیماری‌های شایع و مشکلاتی که می‌تواند از بدو تولد یا مدتی بعد از آن همراه کودکان باشد؛ افتادگی پلک در کودکان است، که به آن پتوز یا پتوز مادرزادی گفته می‌شود. افتادگی پلک فوقانی در کودکان گاهی در یک چشم و گاهی در هر دو چشم بروز می‌کند که نیاز به درمان دارد زیرا هرچه این عارضه شدیدتر شود باعث اختلال در دید کودک و حتی عدم بینایی وی خواهد شد. افتادگی پلک در کودکان ممکن است به صورت ارثی یا به دلایل جدی‌تری اتفاق بی‌افتد که به علائم این بیماری و همچنین روش‌های درمان آن در ادامه مقاله اشاره شده‌است.

افتادگی پلک در کودکان

شناسایی علائم افتادگی پلک فوقانی

افتادگی پلک در کودکان ممکن است خفیف بوده یا گاهی تمام مردمک چشم آن‌ها را بپوشاند که بسیار خطرناک‌تر است زیرا تبعات بیشتری را به دنبال خود دارد، از جمله نشانه‌ها و علائم این بیماری که کودک را درگیر می‌کند این است که در برخی موارد افتادگی پلک در کودکان به حدی می‌رسد که وی برای دیدن، مجبور به خم کردن گردن خود به سمت عقب می‌شود و این حرکات غیرطبیعی سر و گردن یک هشدار به حساب می‌آید زیرا عدم توجه به آن‌ها علاوه‌ بر افتادگی پلک در کودکان باعث بروز اختلالات جسمی دیگری نیز در ناحیه سر و گردن می‌شود و سلامت کودک را بیش از پیش به خطر می‌اندازد. همچنین عدم وجود تقارن در چین بالای پلک کودکان نیز از علائم مهم به خصوص در پتوز مادرزادی است که باید متوجه آن بود و هرچه سریع‌تر به پزشک معالج مراجعه کرد تا راهی برای رفع این عارضه یا بهبود آن پیدا تجویز و توصیه کند.

از عوارض دیگر افتادگی پلک در کودکان، تنبلی چشم و همچنین عدم تشخیص انحراف چشم آن‌ها است که اگر دیر به این عارضه‌ها رسیدگی و توجه شد، به طور حتم به سلامت کودک لطمه جدی وارد می‌کند که نتایج آن ممکن است جبران ناپذیر باشد.

درمان افتادگی پلک فوقانی

چگونگی درمان افتادگی پلک در کودکان یا بزرگسالان بستگی به شدت و علت ایجاد پتوز دارد که بعد از تشخیص پزشک ممکن است به دلیل خفیف بودن و عدم آسیب‌رسانی به سلامت افراد، نیاز به هیچ‌گونه درمانی نداشته باشد و افراد تنها برای اصلاح وضعیت ظاهر و زیبایی خود یا کودکشان می‌توانند جراحی افتادگی پلک را انتخاب کنند.

درمان افتادگی پلک فوقانی

راه‌هایی برای کاهش یا پیشگیری از افتادگی پلک در کودکان

عملا راهی برای جلوگیری از وقوع افتادگی پلک در کودکان و بزرگسالان وجود ندارد، بلکه تشخیص زودهنگام این بیماری می‌تواند از عواقب آن مانند مخفی ماندن تنبلی چشم یا عوارض و اختلالات جسمی دیگر بکاهد در ادامه به روش‌هایی اشاره خواهد شد که والدین کودک در به انجام رساندن آن‌ها به وی کمک کنند ممکن است قدری افتادگی پلک در کودکان را کاهش دهد یا از آن پیشگیری کند.

-کودک نباید بیش از حد در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرد و همچنین باید از کرم ضدآفتاب مخصوص کودک نیز استفاده کند.

-در طول روز باید از چشم‌های کودک مراقبت شود مانند استفاده از عینک آفتابی یا کلاه نقاب دار.

-تغذیه مناسب می‌تواند از ابتلای کودک به این بیماری جلوگیری کند، پس باید مصرف غذاهای پرنمک و پرچربی به حداقل برسد.

-بهتر است استفاده از تبلت یا هروسیله‌ای که دارای نور آبی است به خصوص در شب را برای کودک خود ممنوع کرده یا استفاده از آن را به حداقل برسانید.

درمان افتادگی پلک فوقانی

-کودک خود را شب‌ها زودتر به رخت‌خواب بفرستید زیرا هرچه زودتر بخوابد احتمال ابتلا به افتادگی پلک فوقانی کمتر می‌شود.

-دو طرف سر کودک، قسمت گیجگاه او را به آرامی فشار دهید و از او بخواهید که چشم هایش را باز و بسته کند، این‌کار را چندبار تکرار کنید، در درازمدت موثر واقع خواهد شد.

روش‌های درمان افتادگی پلک فوقانی

روش اول: جراحی

پزشک بعد از معاینه و تشخیص افتادگی پلک در کودکان، ممکن است جراحی پتوز را برای کودک تجویز کند، جالب است بدانید در این جراحی عضله‌ی بالابرنده پلک سفت شده، تا پلک به اندازه مورد نظر بالا کشیده‌شود و این امر از شروع تنبلی چشم کودک جلوگیری می‌کند. دیگر روش جراحی برای بالابردن پلک، جراحی اسلینگ(Sling) نام دارد که در این جراحی به جای عضله بالابرنده پلک، از عضلات پیشانی برای کشیدن پلک کودک به سمت بالا استفاده می‌شود. نباید از یاد برد که همه جراحی‌ها عوارض و خطرات خود را دارند، بنابراین باید از تشخیص پزشک خود مطمئن شد.

جراحی پلک

روش دوم: استفاده از پایه در قاب عینک‌ها

اگر تجویز و توصیه پزشک معالج برای درمان افتادگی پلک در کودکان جراحی نباشد، معمولا استفاده از پایه در عینک‌ها به شما آموخته و گوشزد خواهد شد که در این روش یک پایه به قاب عینک کودک متصل خواهد شد تا مانع از افتادگی پلک گردد.

درکل دو نوع پایه عینک موجود است؛ یکی قابل تنظیم و دیگری تقویت‌شده. پایه‌های قابل تنظیم به یک طرف قاب عینک و پایه‌های تقویت شده به دوطرف آن متصل می‌شوند اما فراموش نکنید که برای نصب این پایه‌ها نباید خودسرانه عمل کرد و حتما از یک چشم پزشک یا جراح مشورت و کمک بگیرید.

درمان افتادگی پلک فوقانی

حفظ و نگهداری از کودک و سلامتی او، کار بسیار حساسی محسوب می‌شود، خصوصا اگر این مراقبت‌ها مربوط به نواحی حساس بدن مانند چشم و بینایی کودک باشد. برای کنترل و یا جلوگیری از افتادن پلک در کودکان به شرطی که دلایل ژنتیکی و موروثی نداشته‌ باشد باید به طور کامل از دستورات پزشک معالج پیروی کرد و همچنین مقالات تاییدشده و مرتبط با روش‌های درمانی برای افتادن پلک در کودکان را به طور مستمر مطالعه کرد تا شاید راهی برای کاهش تبعات و نتایج این بیماری موثر واقع شود و در نهایت اگر تصمیم پزشک به عمل جراحی رسید باید با تحقیق، کار را به یک جراح مجرب سپرد تا ضررهای احتمالی ناشی از جراحی به حداقل خود برسد زیرا این جراحی هم باعث اصلاح زیبایی ظاهری کودک می‌شود و هم با جنبه درمانی مسبب جلوگیری از وقوع سایر اختلالات بینایی و جسمی می‌شود.

دکتر هادی سرمست

دکتر هادی سرمست

جراح پلاستیک بینی و صورت - متخصص گوش و گلو و بینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 − یک =