تهران، پاسداران، بوستان نهم، ساختمان مهـــر، پلاک ۱۳۳، طبقه ۵، واحد ۱۷

دکتر هادی سرمست / جراحی زیبایی / درمان افتادگی پلک
۵ دقیقه

درمان افتادگی پلک

آنچه می خوانید...

درمان افتادگی پلک

 

در بیشتر موارد افتادگی پلک در کودکان با جراحی درمان می‌شود و اگر با تنبلی چشم نیز همراه باشد، ممکن است درمان با قرار دادن پوشش روی چشم سالم، استفاده از عینک یا قطره چشمی نیز صورت گیرد.
برای پیشگیری از افتادگی پلک، باید از بیست و شش سالگی اقدام کنید، ولی اگر از این سن گذشته‌اید هم خیلی نگران نباشید و از همین الان شروع کنید و نکته‌های زیر را به خاطر بسپارید:

۱- بیش از حد در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرید، ولی اگر مجبور شدید حتما از کرم‌های ضدآفتاب استفاده کنید.

۲- از ساعت ۹ صبح تا چهار بعدازظهر از چشم‌هایتان محافظت کنید؛ برای مثال از عینک آفتابی و کلاه لبه‌دار استفاده کنید.

۳- برای کاهش استفاده از نورهای مصنوعی، بخصوص در شب بهتر است به مدت زیاد بیدار نمانید، تا دیروقت مطالعه نکنید، تلویزیون را برای مدت طولانی در نیمه‌شب نگاه نکنید یا حداقل از نورانی کردن اتاق بپرهیزید.
۴- مطالعه با نور زیاد باعث خستگی و آسیب چشم و در نهایت آسیب پلک می‌شود و پیری زودرس چشم را به همراه دارد. هرچه شخص بعد از غروب زودتر بخوابد، دیرتر به افتادگی پلک دچار می‌شود.

۵- تغذیه نامناسب نیز در افتادگی پلک تاثیر دارد. خوردن غذاهای سنگین در آخر شب، غذاهای چرب، شور و ترش از مواردی است که باعث التهاب دور چشم می‌شود.

۶- صبح‌ها بعد از بیدار‌ شدن، این پف دور چشم به طور کامل قابل مشاهده است و اگر این بی‌احتیاطی‌ها بیشتر شود، بعد از مدتی افتادگی پلک نیز ایجاد می‌شود.
زمانی که فرد مبتلا ، هنگام مطالعه و رانندگی دچار خستگی چشم می‌شود، باید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کند؛ زیرا اگر در مراحل اولیه و ابتدایی این کار را انجام دهد، عمل جراحی افتادگی پلک بهتر انجام می‌شود

زمانی که فرد هنگام مطالعه و رانندگی دچار خستگی چشم می‌شود، باید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کند؛ زیرا اگر در مراحل اولیه و ابتدایی این کار را انجام دهد، عمل جراحی بهتر انجام می‌شود.

عمل‌‌ جراحی افتادگی پلک

امروزه این عمل‌‌ جراحی طرفداران خاص خودش را دارد، اما شاید خیلی ‌ها ندانند که اگر مشکل‌شان چندان جدی نیست، این گونه جراحی‌های غیرضروری تا چه حد ممکن است برایشان مضر باشد و حتی به چشمان‌شان هم آسیب‌های جدی‌ برساند.

البته متخصصان معتقدند زمانی که این جراحی‌ها ضروری و اجتناب‌ناپذیرند، باید هرچه سریع‌تر انجام شوند؛ برای مثال زمانی که به دلیل افتادگی پلک فوقانی و باریک شدن شکاف پلکی باشد جراحی ضروری است، یا زمانی که این مشکل در یک یا هر دو چشم بروز پیدا کند.

جراحی افتادگی پلک بیشتر برای مقاصد زیبایی انجام می‌شود و بسیاری از افراد از آن راضی هستند ولی هنوز یک جنبه منفی وجود دارد؛ ممکن است پس از گذشت پنج تا هفت سال پلک دوباره به حالت اول برگردد.
البته اگر ۶ نکته‌ای را که در بالا اشاره کردیم رعایت کنید، این احتمال تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند، بخصوص درباره افرادی که در استان‌های گرمسیر کشور زندگی می‌کنند.

عمل جراحی افتادگی پلک سن خاصی ندارد و در هر زمان که این مشکل مشخص شد، فرد باید عمل جراحی انجام دهد. بیشتر مراجعان برای جراحی پلک، بین ۴۰ تا ۷۰ سال دارند ولی این عمل تابع سن نیست، بلکه ممکن است این بیماری در بعضی خانواده‌ها زمینه ارثی داشته و امکان بروز آن بیشتر باشد، یا به دلایل دیگری ایجاد شود.

متاسفانه همه افتادگی های پلک‌ را نمی‌توان طوری عمل کرد که زیبایی آن مانند پلک طبیعی شود. در هر صورت پلک جزئی از چشم است؛ بنابراین عمل باید طوری انجام شود که به خود چشم آسیبی نرسد.
در بیشتر موارد بعد از جراحی، هنگام نگاه کردن به پایین، پلک عمل شده نسبت به طرف مقابل، مختصری بالاتر قرار می‌گیرد و شب‌ها نیز مختصری باز می‌ماند که این دو عارضه مشکل‌آفرین نیستند
بعضی از انواع افتادگی های پلک به دلیل بیماری‌‌های عمومی چشم ایجاد می‌شود؛ برای مثال در بعضی موارد، حرکت چشم در جهت‌های مختلف مختل شده و پلک دچار افتادگی می‌‌شود.
متاسفانه بعضی از افراد نمی‌‌توانند پلک را خوب بالا ببرند، زیرا با این کار پلک بسته نشده و به چشم آسیب می‌‌رسد. بنابراین در مواردی ممکن است از نظر زیبایی، پلک قابل ترمیم نباشد، اما در بیشتر موارد که افتادگی خفیف یا ثانویه ایجاد می‌شود، این مساله کاملا قابل حل است.

عوارض جراحی

می‌تواند شامل عفونت، خونریزی و کاهش بینایی ‌باشد، ولی وقوع این عوارض بسیار نادر است.
اگرچه ظاهر پلک به طور قابل‌توجهی اصلاح می‌شود، اما ممکن است پلک‌‌ها کاملا قرینه به نظر نرسند.

در بیشتر موارد بعد از جراحی، هنگام نگاه کردن به پایین، پلک عمل شده نسبت به طرف مقابل، مختصری بالاتر قرار می‌گیرد و شب‌ها نیز مختصری باز می‌ماند که این دو عارضه مشکل‌آفرین نیستند.

در بعضی موارد نیز ممکن است بیش از یک بار به عمل جراحی افتادگی پلک نیاز باشد. برای اصلاح نهایی پلک در ۱۰ تا ۲۰ درصد موارد، بعد از جراحی نیاز به یک عمل روتوش وجود دارد که این کار معمولا چند هفته تا چند ماه بعد از عمل جراحی اصلی انجام می‌‌شود و هدف آن، تنظیم نهایی عضله در محل مناسب است.

جراحانی که در این عمل مهارت دارند، می‌توانند جراحی را با بی‌حسی موضعی انجام دهند، اما گاهی بیهوشی عمومی نیز صورت می‌گیرد و با این عمل، اتصال عضله بالا برنده پلک با محل اتصال‌شان روی پلک دوباره برقرار می‌شود، ولی به طور شایع‌تر در نوع مادرزادی، عضله را کوتاه می‌کنند.

عمل اصلاح افتادگی پلک، عمل بسیار ظریفی است و مدت زمان آن برای هر چشم ۴۵ دقیقه تا یک ساعت است. در بیشتر موارد در عمل‌های افتادگی پلک ناشی از افزایش سن، نیاز به برداشتن پوست اضافی پلک نیز وجود دارد.

چشم‌ها هفت تا ده روز بعد از عمل جراحی نیاز به مراقبت دارند، ولی اگر عمل جراحی توسط پزشک متخصص صورت بگیرد هیچ عارضه‌ای به همراه ندارد.

دکتر هادی سرمست

دکتر هادی سرمست

جراح پلاستیک بینی و صورت - متخصص گوش و گلو و بینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 3 =