تهران، پاسداران، بوستان نهم، ساختمان مهـــر، پلاک ۱۳۳، طبقه ۵، واحد ۱۷

دکتر هادی سرمست / جراحی زیبایی / استاپدکتومی چیست؟
۳ دقیقه

استاپدکتومی چیست؟

آنچه می خوانید...

استاپدکتومی چیست؟

این جراحی که برای از بین بردن استخوان رکابی در گوش میانی است و جایگزین کردن کامل آن با پروتز را استاپدکتومی یا رکاب‌برداری می‌نامند. این کار می‌تواند از دست دادن شنوایی را درمان کند.

در برخی مواقع، تنها بخشی از استخوان رکابی گوش میانی برداشته می‌شود و یک سوراخ کوچک در انتهای آن بوجود می‌آید، این روش را به نام استاپدوتومی یا رکاب‌گشایی می‌خوانند.

در برخی موارد از لیزر برای جراحی استفاده می‌کنند.

روند جراحی استاپدکتومی

استاپدکتومی یک روش جراحی است که تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی و از طریق مجرای گوش با استفاده از یک میکروسکوپ جراحی انجام می شود (شکاف و برش خارجی معمولاً ندارد). این عمل شامل خارج کردن استخوانچه غیر متحرک رکابی و جایگزین کردن آن با یک وسیله (پروتز) است. این عمل از طریق داخل کانال گوش انجام می‌شود. جراح از طریق کانال گوش پرده صماخ را به کناری زده و استخوان رکابی تثبیت شده را برمی‌دارد و به جای آن پروتز مخصوصی را کار می‌گذارد که همان نقش استخوان رکابی را ایفا می‌کند . پروتز به استخوانچه های گوش میانی اجازه می دهد که دوباره حرکت را آغاز کنند و باعث تحریک مایع گوش میانی و بهبود یا برگشت شنوائی می شود. سپس داخل کانال گوش بیمار پانسمان مخصوص قابل جذبی به نام ژلفوم گذاشته می‌شود از این‌رو بیمار تا یک هفته بعد از عمل بهبود شنوایی قابل توجهی را احساس نمی‌کند.

عمل استاپدکتومی از سال ۱۹۵۶ انجام شده است و حدود نود درصد موفقیت  دارد. در موارد نادر (حدود ۱ % جراحی ها)، جراحی ممکن است شنوائی را بدتر کند. ۸ بیمار از هر ۱۰ بیمار اتواسکلروزدو طرفه دارند و هر دو گوششان بیمار است. برای این بیماران گوش ها به صورت جداگانه جراحی می شوند و معمولاً گوش با شنوائی کمتر، ابتدا عمل می شود.

مراقبتهای بعد از جراحی

اغلب بیماران عصر روز عمل به خانه بر می گردند و به آنها گفته می شود که آرام روی گوش عمل نشده دراز بکشند. آنتی بیوتیک های خوراکی، ممکن است توسط متخصص گوش و حلق و بینی تجویز شود. بعضی بیماران در اولین روزهای بعد از عمل استاپدکتومی، سرگیجه را تجربه می کنند. حس چشایی نیز ممکن است برای چند هفته تا چند ماه بعداز جراحی تغییر کند، اما معمولاً به حالت طبیعی بر می گردد.

به دنبال عمل جراحی، از بیماران خواسته می شود که از باد کردن بینی، شنا کردن یا سایر فعالیتهایی که ممکن است سبب ورود آب به گوش عمل شده شوند، خودداری کنند. فعالیتهایی مثل مسافرت هوایی معمولاً دو هفته پس از جراحی استاپدکتومی می تواند شروع شوند.

در صورتیکه هریک از موارد زیر اتفاق افتاد، متخصص گوش و حلق وبینی خود را فوراً مطلع کنید:

● کاهش شنوائی ناگهانی

● درد شدید

● سرگیجه طولانی یا شدید

● هرگونه علامت جدید مربوط به گوش عمل شده

از آنجا که در جراحی استاپدکتومی ، در گوش پانسمان گذاشته می شود، بهبود شنوائی تا خارج کردن آنها (یک تا دوهفته بعداز عمل) مشخص نخواهد شد. پرده گوش سریع ترمیم می شود و معمولاً در عرض دو هفته به حداکثر سطح بهبود می رسد .

خواننده گرامی :

پیشنهاد می شود مطلب سلامت و بهداشت گوش را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بهداشت گوش مطالعه فرمایید .

دکتر هادی سرمست

دکتر هادی سرمست

جراح پلاستیک بینی و صورت - متخصص گوش و گلو و بینی