تهران، پاسداران، بوستان نهم، ساختمان مهـــر، پلاک ۱۳۳، طبقه ۵، واحد ۱۷

دکتر هادی سرمست / جراحی گوش / بررسی علل التهاب و درد لاله گوش و درمان آن
۱۰ دقیقه
درد لاله گوش

بررسی علل التهاب و درد لاله گوش و درمان آن

آنچه می خوانید...

یکی از واکنش‌های بدن برای اعلام وجود مشکل در برخی نقاط، درد است. به این معنا که معمولا هر اتفاق غیر منتظره و آسیب‌زایی در بدن رخ دهد، احساس درد خواهید داشت. گوش یکی از اندام‌های مهم بدن به شمار می‌آید که ممکن است به دلایل مختلفی دچار درد شود و نباید دردهای آن را نادیده گرفت. این اندام از چند قسمت شامل لاله، گوش میانی و گوش داخلی تشکیل شده است. درد لاله گوش از جمله دردهای شایع گوش است که ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. درد لاله گوش در اکثر اوقات خطرناک نیست و با انجام چند کار ساده و مراقبت، درمان می‌شود. این درد ممکن است همراه با علائمی دیگری همچون قرمزی، التهاب، ورم، چین و چروک و… روی گوش خارجی یا لاله گوش باشد.

اما درد در گوش داخلی معمولا خطرناک است و ممکن است نشانه‌ی بیماری خاصی باشد و در هنگام بروز درد در این قسمت باید آن‌را جدی گرفته و حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

در این مقاله، شما را با علل درد لاله گوش و التهاب آن آشنا می‌کنیم، سپس مراقبت‌های لازم و درمان‌های خانگی را به شما آموزش می‌دهیم تا بتوانید از شدت این درد کم کنید. با این وجود، چنانچه بعد از ۴۸ ساعت همچنان دردتان ادامه داشت، لازم است به پزشک متخصص مراجعه نموده و به طور تخصصی به مداوا بپردازید. برای کسب اطلاعات لازم در این زمینه، حتما تا پایان ما را همراهی کنید.

التهاب گوش

آشنایی با علل التهاب و  درد لاله گوش

بخش بیرونی گوش که بافتی غضروفی دارد، گوش خارجی نامیده می‌شود. وظیفه گوش خارجی دریافت و جمع‌آوری امواج صوتی مختلف و ارسال آن به گوش میانی است. درد لاله گوش و مارپیچ‌های داخل آن، به گوش خارجی مربوط می‌شود. این درد ممکن است همراه با علائمی از قبیل تب، ورم و التهاب، رنگ قرمز یا آبی، زخم، ترشحات چرکی و یا حتی خون‌مردگی در اثر وارد آمدن یک آسیب باشد.

علل التهاب گوش

در ادامه، برخی از علل اصلی بروز این نوع درد را برای شما شرح می‌دهیم:

۱- آفتاب‌سوختگی

آفتاب‌سوختگی شدید گوش خارجی می‌تواند یکی از علل اصلی درد در این ناحیه باشد. پوست گوش نیز همانند پوست سایر قسمت‌های سر در معرض آفتاب قرار داشته و ممکن است دچار آفتاب‌سوختگی ‌شود و حتی در موارد نادری به سرطان پوست مبتلا گردد.

۲- ناراحتی مزمن پوستی

برخی ناراحتی‌های پوستی که مزمن شده‌اند همچون درماتیت آتوپیک و درماتیت فتو آلرژیک نیز می‌توانند مسبب ایجاد درد در این ناحیه باشند.

۳- عفونت

عفونت‌ها و آسیب‌های وارد شده به کانال گوش و عارضه گوش شناگر یکی دیگر از علل شایع درد لاله‌ی گوش است. این نوع دردها و عفونت‌ها به دلیل وجود باکتری ایجاد می‌شوند. باکتری‌ها ممکن است در اثر شنا در آب آلوده، وارد کردن جسم خارجی در گوش، پیرسینگ‌ها و یا بیماری‌های پوستی وارد گوش شوند. (در ادامه مقاله به طور مفصل در این رابطه بحث خواهیم کرد)

درد مزمن لاله گوش

۴- تروما

تروما نیز از دیگر علل درد لاله گوش است که معمولا در کشتی‌گیران اتفاق میفتد. در این ورزش به دلیل ضربه‌ها و فشارهای شدید به لاله گوش، غضروف گوش در برخی موارد دچار شکستگی می‌شود، این امر می‌تواند باعث درد لاله گوش و تغییر شکل آن شود.

۵- حساسیت

حساسیت به برخی مواد نیز ممکن است یکی از علت‌های این نوع درد باشد. مثلا برخی افراد ممکن است به گوشواره‌هایی با جنس خاص حساسیت داشته باشند و دچار درد ، سوزش، خارش، التهاب و قرمزی لاله گوش شوند.

۶- هندزفری غیر استاندارد

استفاده از هندزفری‌های نامرغوب با سایز بزرگ به گوش فشار وارد کرده و در صورت استفاده مداوم، ممکن باعث درد لاله گوش شود

۷- استفاده از کلاه‌ها یا هدبندهای بیش از حد تنگ

باعث ایجاد یک فشار مداوم بر روی لاله گوش شده و می‌تواند به مرور سبب ایجاد درد در این ناحیه شود.

عارضه گوش شناگر  (عفونت گوش) چگونه رخ می‌دهد؟

عفونت گوش در اثر ورود باکتری به بافت آن ایجاد می‌شود. باکتری‌های عفونت‌زا پس از ورود به گوش، تکثیر پیدا کرده و با ترشح سموم مختلف باعث ایجاد آسیب به این بافت می‌شوند. در صورت عدم درمان به موقع، این عفونت می‌تواند گسترش یافته و علاوه بر ایجاد آسیب بیشتر در ناحیه گوش، سایر اندام‌ها و ارگان‌های بدن را نیز درگیر نماید.

به طور کلی، چند عامل باعث ورود باکتری به گوش و ایجاد عارضه گوش شناگر یا همان عفونت گوش می‌شوند. با دوری از این عوامل، می‌توان از عفونت گوش پیشگیری نمود. در ادامه، اصلی‌ترین عوامل عفونت گوش را به شما معرفی می‌کنیم:

عارضه گوش شناگر

وارد کردن جسم خارجی به گوش

هنگامی که با یک جسم خارجی یا نوک‌تیز گوش خود را می‌خارانید، این امکان وجود دارد که خراش‌هایی در لاله گوش شما ایجاد شود. این خراش‌ها می‌توانند در مجاورت با آلودگی‌ها دچار عفونت شده و موجب درد لاله گوش شوند. در برخی موارد نیز ممکن است جسم خارجی در گوش گیر کند و باعث التهاب‌های شدید، درد، ورم و قرمزی گوش گردد.

عدم پاکسازی به موقع گوش

گاهی اوقات احتمال اینکه جرم، داخل گوش انباشته شده و به علت رعایت نکردن بهداشت و تمیز نکردن گوش، سفت شود وجود دارد. اگر جرم‌های انباشته شده به پرده گوش فشار وارد کنند باعث درد شدیدی در گوش می‌شود.

شنا در آب‌های آلوده

به عفونت گوش، عارضه گوش شناگر نیز می‌گویند. این نامگذاری از آن جهت است که این عفونت، بیشتر زمانی رخ می‌دهد که فرد در آب‌های آلوده شنا نموده و آب آلوده در گوش جمع شود. جمع شدن آب با گرمای محیط گوش، دست به دست هم می‌دهند و محیطی ایده‌آل برای رشد باکتری‌ها ایجاد می‌کنند. در این مواقع ممکن است علائمی همچون خارش، وزوز گوش، در برخی موارد کاهش شنوایی، خروج ترشحات عفونی از گوش، درد و عفونت‌ بروز پیدا کنند.

همنطور که دیدید عفونت لاله گوش رابطه‌ای مستقیم با حفظ پاکیزگی آن دارد و کوتاهی در این زمینه، می‌تواند سبب ورود باکتری‌ها و بروز عفونت شود. در ادامه، شما را با برخی روش‌های درمانی برای تسکین این نوع درد آشنا خواهیم کرد.

درمان خانگی التهاب و درد لاله گوش

در وصرت بروز درد در ناحیه گوش خارجی، همواره بهترین راه مراجعه به پزشک در اولین فرصت است. با این وجود، در ضورت عدم دسترسی به پزشک، به کمک یکسری راهکار ساده می‌توان از التهاب و درد لاله گوش کم کرد. این راهکارها به شرح زیر است:

کمپرس آب گرم و سرد

از کمپرس آب گرم استفاده کنید و گوش خود را گرم نگه دارید، مراقب باشید که با گرمای بیش از حد باعث سوختگی پوست نشوید. چنانچه با کمپرس گرم تغییری مشاهده نکردید می‌توانید از کمپرس آب سرد استفاده کنید. مخصوصا هنگامی که لاله گوش دچار شکستگی شده است، باید از کمپرس یخ استفاده نمود تا التهاب ابن ناحیه فروکش نماید.

جویدن آدامس

خمیازه بکشید یا آدامس بجوید. این کار ممکن است تا حدی فشار داخل گوش که ناشی از اختلاف فشار هوا است را کم ‎کند.

بخور

می توانید از بخار کمک بگیرید تا سیسنوس‌ها و گوشتان تخلیه شود.

بخور

مصرف مسکن

داروهای مسکن می‌توانند به کاهش درد لاله گوش کمک کنند. مسکن‌هایی همچون استامینوفن و ایبوپروفن به شما توصیه می‌گردند، اما توجه داشته که هر دارویی ممکن است برای هر کسی مناسب نباشد و یا با داروهای دیگر تداخل داشته باشد، پس قبل از مصرف حتما این موارد را چک کنید و از دادن این داروها به کودکان به صورت خودسرانه خودداری نمایید.

قطره گوش

می‌توانید از داروخانه قطره‌های گوش تهیه کنید. این قطره‌ها معمولا به کاهش درد کمک می‌کنند.

اسپری بینی

استفاده از اسپری بینی اکسی‌متازولین نیز می‌تواند در کاهش دردهای گوش که ناشی از مشکلات سینوسی هستند موثر باشد. توجه داشته باشید که تنها سه روز مجاز به استفاده از این اسپری هستید. البته بهتر است از این دارو با مشورت افراد متخصص استفاده نمایید.

طب سنتی

توصیه می‌کنیم از روش‌های درمانی غیر علمی مانند ریختن روغن‌های مختلف در گوش یا قرار دادن سیر درون آن خودداری کنید، این کار ممکن است وضع شما را بدتر کند. برای استفاده از روش‌های طب سنتی باید حتما به متخصصین این رشته مراجعه نمایید.

چنانچه با انجام کارهای بالا نتیجه نگرفتید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید و زمان را از دست ندهید.

مراجعه به متخصص برای درمان درد لاله گوش

اگر درد شما ادامه پیدا کرد بهترین کار این است که به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا علت را به درستی بیابد و برای درمان تخصصی اقدام نماید. پزشک ابتدا شما را معاینه کرده و از علائم شما می‌پرسد. او به کمک اتوسکوپ داخل گوش شما را نگاه می‌کند چنانچه درد لاله گوش به همراه التهاب و ترشحات عفونی باشد، این امکان وجود دارد که گوش مسدود شده باشد و دیدن داخل آن به کمک اتوسکوپ غیرممکن شود.

درد لاله گوش

در شرایط معمول با تجویز دارو و طی کردن دوره درمان، درد گوش بهبود پیدا خواهید کرد. اما چنانچه این عارضه برای شما مزمن شده و بارها اتفاق افتاده باشد، پزشک عفونت گوش شما را به ازمایشگاه می‌فرستد تا نوع باکتری شناسایی شود.

همچنین اگر درد لاله گوش شما همراه با سرگیجه باشد، امکان دارد از شما تست شنوایی گرفته شود. در مواردی پزشک تصویربرداری به کمک اشعه ایکس و سی تی اسکن را نیز تجویز می‌کند. این تجویز به ندرت روی می‌دهد و برای مواردی کاربرد دارد که پزشک به وجود تومور مشکوک باشد.

در هر حال آرامش خود را حفظ کنید و نگران نباشید. عمده مشکلات گوش با دارو درمان می‌شوند و خیلی جدی نیستند. فقط دقت داشته باشید که باید دوره درمان را کامل کنید تا دوباره دچار این مشکل نشوید.

نکات طلایی برای پیشگیری از درد لاله گوش

همانطور که عرض شد، التهاب و درد لاله گوش بیشتر در اثر خراشیدگی‌ها و رعایت نکردن بهداشت روی می‌دهد و با رعایت یکسری نکات، می‌توانید به راحتی از این عارضه پیشگیری کنید. این نکات عبارتند از:

  • از خاراندن گوش با اشیا نوک‌تیز یا ناخن خودداری کنید. این کار ممکن است موجب خراشیدگی پوست و التهاب آن شود.
  • بعد از استحمام و شنا رطوب داخل گوش را به کمک گوش پاک‌کن خشک کنید.

درد لاله گوش

  • از انباشته شدن جرم داخل گوش جلوگیری نموده و هر از گاهی آن را تمیز نمایید.
  • در هنگام شنا از گوش‌گیر یا کلاه‌های مخصوص که مانع ورود آب به داخل گوش می‌شوند استفاده کنید. همچنین تا حد امکان، از شنا در مکان های طبیعی و یا استخرهای آلوده خودداری نمایید.
  • از مصرف موادی که به آن‌ها آلرژی دارید خودداری نموده و در انتخاب جنس گوشواره، دقت لازم را داشته باشید.
  • چنانچه سیسنوس‌های حساسی دارید در فصول سرد سال آن‌ها را به خوبی بپوشانید و از زدن آب سرد به صورت خود اجتناب نمایید.
  • در فصول گرم سال که تابش آفتاب شدید است به لاله گوش خود کرم ضد آفتاب بزنید. دقت داشته باشید که کرم را داخل گوش نزنید و فقط نواحی‌ای که تحت تابش مستقیم آفتاب قرار دارند را آغشته کنید. همچنین می‌توانید از کلاه‌های لبه‌دار که سایه‌ی خوبی دارند استفاده نمایید.
  • سعی کنید از انجام پیرسینگ خودداری نموده و یا در مراکزی این کار را انجام دهید که اصول بهداشتی را به خوبی رعایت می‌کنند.

با رعایت موارد فوق، احتمال اینکه به این عارضه دچار شوید بسیار کاهش خواهد یافت. با این حال، چنانچه اکثر اوقات دچار درد لاله گوش می‌شوید و این عارضه برای شما مزمن شده است، حتما باید این قضیه را جدی گرفته و به پزشک متخصص مراجعه کنید.

درد لاله گوش

سخن آخر

در این مقاله به بررسی علل التهاب و درد لاله گوش پرداختیم و راه‌هایی برای درمان و پیشگیری از این عارضه ارائه گردید. این درد در بیشتر مواقع، جدی نبوده و تهدید خاصی برای سلامتی محسوب نمی‌شود. با این وجود، در برخی موارد نیز، ممکن است این درد، نشانه‌ی بروز یک وضعیت خطرناک در ناحیه سر بیمار باشد و همانطور که اشاره شد، بهترین اقدام در مواجهه با این نوع درد، مراجعه‌ی سریع به پزشک متخصص است.

به خصوص در مورد کودکان، توصیه می‌شود که این موضوع را جدی گرفته و سلامت فرزندتان را با به تعویق انداختن مراجعه به پزشک، در معرض خطر قرار ندهید. امیدوارم که مطالب ذکر شده در این مقاله، برای شما مفید بوده باشد. خواهشمندیم که سوالات و نظرات خود در این زمینه را حتما از طریق بخش ثبت نظرات، با ما و سایر مخاطبان مطرح نمایید.

دکتر هادی سرمست

دکتر هادی سرمست

جراح پلاستیک بینی و صورت - متخصص گوش و گلو و بینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + دوازده =